Определяне и Преодоляване на Основния ни Страх
Фев 09

Определяне и Преодоляване на Основния ни Страх

Да погледнем страха без страх

 

Да погледнем страха без страх

 • Страхът принадлежи неотменно към нашия живот. Той ни съпровожда от раждането до смъртта във все нови и нови проявления. Да вярваме, че сме в състояние да живеем живота си без страх, си остава една от големите ни илюзии. Макар и страхът да принадлежи неизбежно към нашия живот, ние не винаги си даваме сметка за него, не винаги го разпознаваме. Обикновено сме склонни да го отминем, да го избегнем и сме развили техники и методи за неговото изтласкване, притъпяване или надиграване и отричане. Но страхът не престава да съществува тогава, когато не мислим за него.

  ​Ако поне веднъж разгледаме страха „без страх“, ще придобием представа за неговия двойствен аспект: от една страна, той може да ни активира, от друга - парализира. Страхът винаги е сигнал и предупреждение за опасности, и в същото време има характера на подкана, на импулс за тяхното преодоляване. Приемането и овладяването на страха означава стъпка в развитието ни, то ни дава възможност да станем по-осъзнати. И обратното - избягването на страха и на срещата с него ни блокира; препятства нашето по-нататъшно развитие и ни кара да оставаме деца там, където не сме преодолели страховите бариери.

  ​Всяко развитие, всяка стъпка на съзряване е свързана със страх, защото ни води към нещо ново, досега неизвестно и неовладяно, към вътрешни или външни ситуации, които все още не сме преживявали, и в които още не сме преживявали себе си. Той обикновено нахлува в съзнанието в особено важни моменти от нашето развитие, тогава, когато трябва да бъдат изоставени стари, познати коловози, когато трябва да бъдат овладени нови задачи или напират промени. Следователно развитието, израстването и съзряването очевидно са свързани с преодоляване на страх, и всяка възраст съответно има своите стъпки на съзряване с присъщите им страхове, с които трябва да се справим, за да извършим успешно тази стъпка.

  ​Всъщност, всичко би могло да породи страх у нас — при по-внимателно вглеждане установяваме, че става дума за варианти на няколко точно определени вида страх, които Фриц Риман е обозначил и описал като „Основни форми на страх“. Всички възможни страхове имат нещо общо с тези основни форми на страх — те са техни крайни варианти, изкривени форми, или пък изместването им върху други обекти.

  ​Ние сме изложени на четири основни изисквания, които откриваме и в себе си като противоречащи си, и съответно допълващи се стремления. В различни форми те пронизват целия ни живот и искат от нас все нови, и нови отговори.

  ​Четирите основни форми на страх, изглеждат по следния начин:

  ​⚡️1. Страхът от себеотдаването - преживяван като загуба-на-Аза и зависимост.

  ​⚡️2. Страхът от ставането-самия-себе-си - преживяван като незащитеност и изолиране.

  ​⚡️3. Страхът от промяната - преживяван като преходност и несигурност.

  ​⚡️4. Страхът от необходимостта - преживяван като окончателност и несвобода.

  ​Всички възможни страхове в крайна сметка винаги са варианти на тези четири основни страха и са свързани с четирите основни импулса, които също спадат към нашето битие: стремежът към себесъхраняване и отграничаване с противоположния стремеж към себеотдаване и съпринадлежност; стремежът към трайност и сигурност с противоположния стремеж към промяна и риск. На всеки стремеж е присъщ страха от противоположния му. Трябва да имаме предвид, че видът на съответно преживения страх и неговата интензивност до голяма степен зависят както от заложбите, които носим у себе си, от нашето „наследство“, така и от условията на окръжаващия ни свят, в който сме родени; следователно както от нашата телесна и духовно-душевна конституция, така и от нашата личностна биография, от историята на нашето съзряване. Заложбите и окръжаващият ни свят — към който наред със семейството, „средата“, принадлежи и обществото — могат да подпомогнат създаването на дадени страхове, както и да възпрепятстват други. Аз съм станал този човек, защото имам определена нагласа, определено поведение спрямо света и останалите, което съм придобил от историята на моя живот; това формира моята личност и й придава определени структурни черти. Определен вид страх може да стане силно обременяващ и разболяващ, когато надвишава определена степен или когато трае продължително. Най-обременяващи са страхове, преживени твърде рано в детството, във възраст, когато детето все още не е в състояние да развие съпротивителни сили спрямо тях.

  Ще видим как надценяването на един от четирите основни страха — или погледнато от друга страна, отпадането на един от четирите основни импулса — води до създаването на четири структури на личността, на четири начина на биване-в-света, които всички ние в различна степен познаваме и които повече или по-малко са част от всеки от нас. Следователно тези структури на личността трябва да се схващат като едностранчиво акцентиране върху една от четирите основни форми на страх.

  Ако отнесем казаното към четирите основни стремежа, то нещата изглеждат по следния начин: ние можем винаги да се опитваме да останем верни на самите себе си, да съхраним своята индивидуалност, да избягваме зависимости и чрез познание да разбираме света и да живеем без страх нашия собствен живот.

  ​Тъй като тези големи екзистенциални страхове, така важни за нашето съзряващо развитие, не допускат да бъдат заобикаляни, ние заплащаме опита да избягаме от тях с множество произтичащи, банални страхове. Единственият начин да ги премахнем е да разпознаем криещия се зад тях същински страх. Срещата с големите страхове е един аспект от нашето съзряващо вървене напред; изместването върху споменатите невротични страхове заместители има не само парализиращо и задържащо въздействие, но и ни отклонява от съществените задачи на нашия живот, които спадат към биването човек.

  ?Този семинар има за цел да помогне на всеки в неговия живот, да му предложи повече разбиране за самия него и за другите, и да изясни важността на първите ни години за нашето развитие, да разбуди сетивата ни за смисъла на големите взаимовръзки в които сме включени, и от които можем да научим нещо много съществено.

  „Ако всеки би знаел всичко за другия,

  всеки лесно и с удоволствие би прощавал, 

  ​не би имало вече никаква гордост,

  никаква надменност.”

  ​Хафъз

  ?Определяне на Основния ни страх

  ? Водена медитация за връщане в точката на възникване на този страх

  ?Обща сесия с Техниките за емоционална свобода - (ТЕС) за преработване на основния страх

  ?Техниките за Емоционална Свобода (EFT®), са най-известният метод от ново направление в психологията, наречено енергийна психология. Те комбинират достиженията на когнитивните (аналитичните) терапии от западната медицинска наука с древното източно знание за тялото и фините (меридианни) енергии, които протичат в него. Това са енергиите, които се регистрират със съвременните медицински уреди при правене на електро-кардиограма, електро-енцефалограма и др.

  Самата техника представлява потупване с пръсти по 10-на акупунктурни точки, докато се изпитва негативната емоция, което помага за бързото, в рамките на няколко минути, освобождаване от неприятното чувство. С медицински изследвания е установено, че това изпраща успокоителен сигнал до центъра в мозъка, отговарящ за реакцията ни „борба или бягство“. Този сигнал прекъсва връзката между мисълта, чувството и физическото усещане на тялото, които съответстват на това негативно усещане. Всички тези негативни усещания, травми, неразрешени и неосъзнати конфликти, ограничаващи убеждения и нагласи, които не са отработени и освободени, функционират на несъзнателно ниво, формирайки нашия живот чрез решения, които взимаме и чувства, които изпитваме. Чрез ТЕС те могат да бъдат освободени и отработени, и клиентът да бъде свободен от затвора на собствените си неинтегрирани преживявания.

  ТЕС показва висока ефективност при страхове, депресии, фобии, тревожни и компулсивни разстройства, ПТСР, безсъние, алергии, пристрастявания към алкохол, цигари и др., свръхтегло, болки и физически заболявания и още много други.

  ? Дата: 9.февруари.2019 г. (събота)

  ⏰ Час: от 10:00 ч. до 18:00 ч.

  ? Цена: 50 лева

  ? Място на провеждане: гр. София, ул. „Добри Немиров" 5, Люлин Плаза, Hearts Garden

  ? Водещи: Гергана Илиева & Галина Гинчева

  ❗️Семинара се провежда в малки групи

  ❗️Необходимо е предварително записване

  ❗Можете да запазите своето място като ни се обадите или като изпратите съобщение на страницата : https://www.facebook.com/TandaraCrystalTherapy/

  ☎️ Телефони за въпроси и записване:

  0878936338 – Гергана

  0888892395 – Галина

    Loading content, please wait.
 • Категория
  Практики с ТЕС
 • Час
  From :
  Until :
 • Местоположение
  гр. София, ул. „Добри Немиров" 5, Люлин Плаза, Hearts Garden
 • Включете администратори
  Гергана Илиева

Дари

Описание Сума
Събитие на БАРЕП
BGN

Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметкиIBAN: BG71STSA93000021968439 на Сдружение БАРЕП BIC:STSABGSF; Основание: [дарение]; Допълнителни пояснения: [трите имена и ЕГН на вносителя]

Контакти

Българска асоциация за развитие на енергийната психология,
София 1505,
ул. "Оборище" №131, вх. А,
България

Email: контакти

Website: www.barep.org